Frågan är om det finns något som förknippas lika mycket med fart och fläkt som motorcyklar. I takt med att våra liv blir mer och mer trygga är det fler som längtar efter att uppleva den känsla av frihet som mc-åkande ger.

Provåkning med motorcykelEtt sätt att få lite spänning i vardagen är att köra motorcykel. Intresset för detta färdmedel ökar hela tiden, och extra stort är intresset i Blekinge. Olofström är en av de mest mc-täta kommunerna i landet, skriver Sydöstran. De trafikskolor som också har mc-utbildningar tar inte bara emot elever från kommunen. De kommer även från andra kommuner, troligen eftersom skolorna i Olofström har extra gott rykte. De som klarar uppkörningen beger sig inte sällan till Tydingesjön, som är en samlingsplats för mc-åkare varje torsdag.

Åldergränserna för att ta mc-kort är följande:

  • A1 från 16 år
  • A2 från 18 år
  • 24 år

Man kan dock börja övningsköra tidigare: från 15 år och 9 månader för A1, och från 17 år och 6 månader för A2. Övningskörning för behörighet A kan börja när man har fyllt 24. Precis som när det gäller körkort för bil kan man övningsköra privat eller på trafikskola.

Start2ride

Start2ride är ett projekt som drivs av organisationen Sveriges motorcyklister, i samarbete med Trafikskolornas riksförbund och Mc-branschen. Syftet är att få fler att upptäcka tjusningen med att åka hoj. För att åstadkomma detta arrangerar man prova på-dagar, med erfarna lärare, på inhägnade banor där de som är intresserade kan prova att köra motorcykel. Förhoppningen är naturligtvis att fler ska bli sugna på att skriva in sig vid en trafikskola och ta mc-kort efter att ha fått prova på att åka under ordande former, och med erfarna instruktörer.

Om du som läser detta redan är en van mc-åkare som vill introducera fler till detta härliga transportmedel, anmäl dig då som volontär till Start2ride.